Nyhetsbrev för april 2022

Några ord från ordförande

Hej alla kära medlemmar!

Först en liten resumé av månaden som gick;

De första tranorna hördes över Landskrona i början av månaden, den första lärkan hördes över fälten härute i Vadensjö och ugglorna i Karlslund fick ungar. Blåsipporna slog ut och vitsipporna började sträcka på sig. Våra skator samlade bomaterial, byggde på det gamla och nu är redet riktigt stort. Vi får se om det lyckas bättre den här säsongen. Just som jag sitter här och skriver ser jag ringduvan som sitter utanför fönstret och kuttrar samtidigt som ett starpar bygger under tegelpannorna. Vårtecknen är tidiga i år pådrivna av sol och värme.

Vår första naturaktivitet, Ugglor i Karlslund, drog 70 deltagare som förväntansfulla vandrade in i skogen vid skymningen. Tim Ljung guidade och kunde visa tre ulliga ungar en bit upp i en av ekarna. En verkligt lyckad kväll som visade på den kvalitet som skogen har och som måste förvaltas. Tack Tim och tack alla som kom.

Välkomna alla, till vårens alla aktiviteter. Och passa på att njuta av den skira grönska som snart kommer och allt annat som hör våren till. Följ våren med oss.

Per Magnuson

På gång i kretsen

Fler personer till valberedningen sökes – är det du?

I samband med årsmötet i mars så var det också dags att välja styrelsen för kommande verksamhetsår. Du hittar namn och kontaktuppgifter på följande sida: https://landskrona.naturskyddsforeningen.se/styrelsen/

På årsmötet efterfrågades dessutom ytterligare medlemmar till valberedningen. Är du intresserad?
Välkommen att höra av dig till oss på landskrona.naturskyddsforening@gmail.com

Vår i Säbyholmsparken

Mitt i våren ger vi oss ut på en kvällspromenad i den för många landskronabor okända parken vid Säbyholms gård. Denna pärla av närnatur bjuder på en fin vårflora och många olika vårfåglar. Vi guidas av Peder Weibull och Per Magnuson som kombinerar sin expertis för att ge en trevlig och lärorik kväll.

Vi samlas på parkeringen vid Hilleshögs fabrik kl 18.00

Tänk som vanligt på att ha kläder efter väder och gärna en kikare om du ännu tydligare vill kunna skåda parkens fåglar och annat djurliv.

Tid: kl. 18:00
Datum: Tisdagen den 19 april
Samling: Parkering vid Hilleshögs fabrik kl 18.00

Fototräffar

Lördagen den 9/4 håller Johan Thelander en fototräff på Järavallen. Den här träffen är redan fullbokad.
Om ni är intresserade av att komma nästa gång detta arrangeras kan ni anmäla er direkt till Johan på mailen: j.thelander@outlook.com

Fågelträffar för noviser

Du som ser fram emot att få lära dig några vårfåglar, följ med på fågelträffen med oss. Vi spanar in de vanligaste arterna som man kan se i Landskrona med omnejd. Peder Weibull och ett par av hans fågelskådarvänner ställer upp för att guida oss. Planering skickas ut till individer efter den 10/04.

Anmälan senast den 10 april: landskrona.naturskyddsforening@gmail.com
Datum: Tisdag den 26 april

Vilka miljöfrågor vill du ställa till våra lokala politiker inför valet?

Den 11 september går Sverige till val. Inför detta planerar vi att ställa ett antal frågor om hur våra lokala politiker vill utveckla arbetet med miljö, klimat och biologisk mångfald i Landskrona. Har du någon fråga du skulle vilja får svar på? Mejla den gärna till oss. Vi kommer att välja ut 5 – 10 frågor med förhoppning om att få svar från samtliga partier.

Tips i Landskrona med omnejd

Säsong för ramslök!

I april är det hög tid att ge sig ut och plocka ramslök. Ramslök har en lätt vitlökssmak och kan användas ungefär som vitlök eller gräslök. I Landskrona hittar du bland annat gott om ramslök i Lill-Olas. Varför inte bege dig ut och plocka och tillaga en god pesto? Här hittar du ett av många recept.

Saxåns mynning/fågeltornet – tänk på koppeltvånget och tillträdesförbud

Våren är en mycket känslig tid för de flesta djurarter i vårt närområde. Därför vidtas olika åtgärder för att minska störningar. Några av dessa kan vara koppeltvång eller tillträdesförbud.

Koppeltvång är lagstadgat mellan den 1 mars – 20 Augusti. Om hunden ska gå löst finns möjlighet till detta på kommunens olika hundrastgårdar. För mer information om vilka regler som gäller kan du besöka kommunens hemsida.

Vad det gäller tillträdesförbud finns ett viktigt område, Saxåns mynning. Det är förbjudet att beträda detta naturreservat under perioden 1 april – 31 juli. Detta för att skydda de många häckande fåglarna på området.

Månadens bild föreställer tre trötta kattuggleungar högt upp i ett träd i Karlslundsparken.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.