Exkursion till Braån och fågelträff

Här kommer en rapport från våra två senaste träffar.

I onsdags (18/5) fick vi en guidad tur till Braån och ett projekt som kommunen genomfört tack vare finansiering från Länsstyrelsen. Adam Bahr, kommunekolog och miljöstrateg och Robert Andersson, vattenstrateg visade hur man återskapat ett naturligt flöde av Braån. Den uträtade åfåran lades igen och en ny skapade med meandrande slingor och i anslutning till den ett översvämningsplan. Allt för att fördröja vatten flödet, ge plats för översvämning vid höga vattenflöde och framför allt minska näringstransport av fosfor och kväve ut till Öresund. En annan viktig aspekt är den biologiska mångfalden – den ökar när ån får sin mer naturliga sträckning.  Vi säger tack till två mycket engagerade personer som jobbat idogt för att få till det här naturvårdsprojektet och som livfullt berättade i detalj om alla fördelar.

Foto; Lena Johannesson

Torsdag kväll var det dags för den andra fågelträffen. Första stopp blev fågeltornet vid Saxåns mynning. Från tornet har man en god överblick över Lundåkrabuktens strandängar. Här kunde vi se ett stort antal gravänder, olika arter gäss, några rödbenor, skärfläcka och storspov. Längre ut i sundet kunde man skönja ett stort antal svanar. (Ingen komplett artlista denna gång.) Alldeles vid sidan om fågeltornet hade ett kråkpar valt att häcka och vi kunde se ungarna i boet från vår utkikspost.

Det andra stoppet blev till Häljarps våtmark. Här möttes vi av en fågelkör som bara maj kan bjuda på. Göken och näktergalarna var i sitt esse och försökte överträffa varann. Här hörde vi även rör- och sävsångare. Minnesregel; sävsångaren är rörig, medans rörsångaren är sävlig! Några av oss fick även höra lite av gräshoppssångaren – den låter som en gräshoppa om högsommaren.
Mitt i detta fågeleldorado kunde vi också njuta av blommande hägg och och annan försommarväxlighet.
Tack Lisa och Peder för fågelträffarna. Och vi återkommer med fler till hösten.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.