Nyhetsbrev februari 2022

Några ord från ordförande

Hej kära medlemmar,

Två månader har gått sedan det senaste nyhetsbrevet. Mycket har hänt.

December bjöd på nobelpris i fysik för klimatmodellering. Även Alternativa Nobelpriset uppmärksammade klimat och miljö samt mänskliga rättigheter. I mellandagarna dog Edward O. Wilson, en av världens mest kända biologer. Han myntade begreppet biologisk mångfald – han var en banbrytare. Vi fick en vit och fin jul och en hel del naturpromenader. Bergfinkarna besökte oss några dagar före jul innan de drog vidare. De är så fina. Sångsvanarna landade på fältet där betorna nyss var skördade. Tydligen gillar de betblast. Som mest var säkert ett 70-tal svanar samlade. Tre av dem landar på framsidan av vårens program.

Januari har varit en blåsig månad och i skrivande stund, lördag 29/1, är det oväder på ingående. Öresund stiger på grund av lågtrycket och vindarna som trycker in Kattegatt i sundet. Vi hoppas på minimala skador.

Under januari har vi satt ihop och skickat ut vårens program. Vi tror vi lyckats väl med att skapa variation. Två av exkursionerna går till närnaturområden som är under planering och samråd; Karlslundsområdet och Säbyholmsparken/skogen. Båda områdena har många goda naturkvalitéer.

Vi kommer att vara naturens röst. Välkomna till våra aktiviteter!

Per Magnuson

På gång i kretsen

Landskrona krets årsmöte

Välkommen till årsmöte med sedvanliga förhandlingar. Årsmöteshandlinganar kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida. Välkomna att framför synpunkter på årsmötet!

Plats: Landskrona stadsbibliotek.
Datum/tid: den 01 mars kl. 18.00
Anmäl er till: biblioteketvuxen.program@landskrona.se

Hur går det för Sveriges fåglar?

Efter mötet bjuder vi, tillsammans med Landskrona stadsbibliotek, på en spännande föreläsning med Martin Green från Svensk Fågeltaxering. Inom Svensk Fågeltaxering övervakar de förändringar i de svenska fågelbeståndens storlek. Sedan 50 år räknar frivilliga och kunniga ornitologer antalet fåglar, vid olika tider på året och på mer än tusen lokaler runt om i Sverige. Då räkningarna utförs på samma sätt varje år kan vi följa hur antalet fåglar förändras över tid. Svensk Fågeltaxering vann WWF:s pris för Årets miljöhjältar inom biologisk mångfald för sin forskning där de övervakar förändringar i de svenska fågelbestånden och hur de påverkas av klimatförändringarna.

Plats: Landskrona stadsbibliotek.
Datum/tid: den 01 mars kl. 18.30- 19.30
Anmäl er till: biblioteketvuxen.program@landskrona.se

Intresseanmälan för fototräffar

Om du är intresserad av att lära dig mer om naturfotografering kommer det finnas möjlighet att delta i fotokurser med Johan Thelander under våren. Dessa kan variera mellan att vara en  lektion där du får chans att diskutera olika fototips och ge feedback på Johans och andra deltagares bilder. Men det kan även vara mer av fototräffar ute i Landskronas natur där vi tillsammans praktiskt testar olika fototekniker.

Vid intresse återkommer Johan med mer information  till den mail du anmält dig med.

Anmäl er till: j.thelander@outlook.com senast 15 februari

Tips i Landskrona med omnejd

Blomsterbönder – ett arrangemang av Landskrona bibliotek och Landskrona trädgårdsförening

Lisa Ising är trädgårdsjournalist och författare, samt initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö. Hon skriver ofta om den sociala sidan av odling, men även om hållbarhet och klassiska trädgårdsreportage. Vill du kanske odla egna blomster till husbehov, plocka famnen full på närmaste självplock, starta din egen blomsterfarm – eller själv åka på en blommande roadtrip. Läs mer här.

Plats: Landskrona stadsbibliotek.
Datum/tid: den 08 februari kl.18.00-19.00
Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

Nya second hand-butiker i Landskrona

Att köpa second hand är som bekant bra för både miljö och plånbok. Vi vill tipsa om två nyöppnade butiker i Landskrona med fokus på just second hand:

Charlies Closet specialiserar sig på barnkläder och har nyligen öppnat en butik på Eriksgatan 168B. De hjälper dig att sälja dina väl bevarade barnkläder och barnskor eftersom de tycker om återbruk och klimatsmart leverne. Butiken har öppet fredag – söndag och säljer även via webben. Mer info hittar du på deras hemsida eller Facebook sida.

Öppna hjärtat har visserligen funnits i Landskrona i ett par år, men har nyligen fått nya och större lokaler på Gubbhögsgatan 1. Här kan man fynda allehanda saker och överskottet går till Barnmissionen. Hit kan du även skänka sådant som du inte längre använder själv. Butiken har öppet tisdagar, torsdagar och lördagar. Öppna hjärtat har även en liten butik i centrala Landskrona på Eriksgatan 22. Läs mer om öppettider mm på Öppna hjärtats Facebook.

Från en av våra medlemmar: Bortskänkes – saker för den insektintresserade

Gert-Owe heter jag. Har ni några i er krets som är intresserade av insekter? Jag höll på rätt mycket med det förr när jag bodde i Lund och pluggade biologi. Jag har en hel del lådor med frigolitinsats, nålar, etiketter, ehtylacetat, petriskålar samt några hundra provrör i plast. Jag skänker bort allt om det finns någon som är intresserad.

Kontakta landskrona.naturskyddsforening@gmail.com så hör vi av oss.

Få nyhetsbrevet i din inkorg

Om du själv vill prenumerera, eller vill tipsa andra om det här nyhetsbrevet, så blir vi jätteglada! Man registrerar sig genom att skriva till landskrona.naturskyddsforening@gmail.com att man önskar hamna på sändlistan.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.