Nyhetsbrev mars: vi startar barn- och familjeverksamheten Natursnokarna

Några ord från ordförande

Oj va tiden går – Hej alla kära medlemmar.

Hoppas ni alla har det fint nu när vi ser ljuset vända åter. Alla dessa vårblommor som dyker upp nu inger hopp och jag letade bland bladen på våra blåsippor i vårt ”woodland”. Knoppar syns men ack nej, ännu ingen utslagen blomma.

Efter stormen Otto drog vi en lättnadens suck – den kom inte upp till Gudrun i styrka. Dagarna efter samlades knölsvanar, en hel flock, ute vid Lill-Olas för att kalasa på gröna alger som samlats i lä av bryggan. En fin syn i februarisolen när deras vita fjäderdräkt lyste upp. Gravänder har kommit och även tofsvipor har rapporterats. Detta mirakel att våra flyttfåglar återkommer varje vår – man blir alltmer fascinerad. Och den första tranan siktades för några dagar sedan vid Hornborgarsjön.

Vi ser fram emot att starta en ny verksamhet nu i vår – Natursnokarna. Ta med barn och barnbarn till biblioteket och träffa Julia Wiberg, barnboksförfattare som skriver om djur och natur. Det kommer bli en fin dag med många aktiviteter och en upptakt till vår barnverksamhet, Natursnokarna. Mer info finns längre ner i Nyhetsbrevet.

Redan nu på torsdag, 2 mars, har vi vårt kretsråd/årsmöte. Kom och påverka, ställ frågor, kom med ideér och träffa andra medlemmar med natur och miljöintresse. Vi ses – välkomna!

Minskad budget för naturreservat och nationalparker, och inga pengar till bekämpning av invasiva arter. Det är inte bra. Detta och mycket annat finns att följa i tidningen Sverige Natur (ingår i medlemskapet) och på riksföreningens hemsida. Vår riksförening är på hugget och många intressanta frågor avhandlas där: naturskyddsforeningen.se

Välkomna på våra aktiviteter och njut av den kommande våren.

Per Magnuson

På gång i kretsen

Torsdagen den 2:e mars, Årsmöte/Kretsstämma

Välkomna att delta i vårt årsmöte och påverka vår förening. Efter mötet visar Johan Thelander några av sina närnaturbilder från det gångna året, med störst fokus på fåglar och Rydebäcks lokala rävfamilj.
Tid och plats: kl 18.00, ÖV-huset Ödmanssonsgatan 12.

Vi startar Natursnokarna!

I vår går startskottet för en ny verksamhet i Landskrona – Natursnokarna! Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet där barn i åldern 3-10 år och deras vuxna upptäcker naturen tillsammans. Här kan du hitta mer information om Natursnokarna. 

Vill du bli ledare för Natursnokarna?

Vi söker nu medlemmar i Landskrona som är intresserade av att bli natursnoksledare. Vi är redan två stycken, men hoppas bli två till!

Vad innebär det att bli Natursnoksledare?

Att bli ledare för Natursnokarna i Landskrona innebär att du får gå en utbildning på 1,5 dagar, en digital den 15 april (halvdag) och en på plats i Kristianstad den 22 april (heldag inkluderar resa t/r). Föreningen står för kostnaden. Därefter hjälps vi ledare åt att hitta på aktiviteter. Vi tänker oss cirka åtta aktiviteter/år, lite beroende på årstid. Dessa tillfällen delar vi upp mellan oss, så du behöver inte vara med varje gång.

En Natursnoksledare:

  • Har upptäckar- och leklust
  • Gillar att vara ute tillsammans med barn
  • Håller roliga aktiviteter med barn och deras vuxna ute i naturen.
  • Behöver inte vara expert, biolog eller pedagog – kommer långt med nyfikenhet och engagemang!
  • Har sköna snokledarkompisar över hela Sverige.

Låter detta intressant? Hör av dig till Therese Ek: anna.therese.ek@gmail.com

Första Natursnoksaktiviteten den 25 mars med Julia Wiberg och biblioteket

Redan nu har vi planerat för en stor aktivitet med Landskrona stadsbibliotek. Tanken är att vi med denna aktivitet ska ge nya personer möjligheten att få upp ögonen för vår förening, och inte minst vilja komma på Natursnokarnas aktiviteter framöver. Därför lägger vi lite extra tid och resurser på just denna aktivitet. Framöver kommer vi  att vara främst utomhus och i lite mindre skala. Mer info om eventet hittar du här.

Observera att föranmälan behövs för att lyssna på Julia – men för att vara med på övriga programmet är det bara att komma.

Tid och plats: kl. 10:00 – 14:00: Pyssel, läshörna och annat skoj med naturtema. kl. 11:00 samt 12:00: Julia Wiberg berättar ur sina böcker.
Föranmälan: biblioteketbarn@landskrona.se Max en vuxen/barn. Ange den tid du vill gå.

Tips i Landskrona med omnejd + digitalt

Ugglor i Munkebäck

Nu tidigt på vårkanten finns det goda möjligheter att skåda ugglor. Om man har tålamod och lite tur kan man få syn på kattugglor högt i Karlslundsparken träd eller Munkebäcks troget återkommande hornugglor. Där det inte är ovanligt att man kan få se så många som 5 ugglor i samma träd. Ugglor kan ofta vara väldigt oberörda av människor i deras närhet. Därför är det extra viktigt att visa dem respekt och ändå hålla ett behörigt avstånd!

Havs- och vattenträff (digitalt): tema lokalt engagemang

Syftet med denna träff är att inspirera till att starta flera lokala havs- och vattengrupper. Sakkunniga från rikskansliet kommer berätta om vad du som ideellt engagerad kan göra för att förbättra våra havs- och vattenmiljöer. Läs mer här.
Datum: den 7 mars
Tid och plats: kl. 18:00-20:00, Teams
Anmälan: Klicka här

Spaning i dagsaktuell politik (digitalt)

Varmt välkommen till ett exklusivt möte för dig som medlem i Naturskyddsföreningen. Här får du möta Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och föreningens generalsekreterare Karin Lexén. De ger under detta möte sina personliga reflektioner om aktuell politik. Läs mer här.
Datum: den 9 mars
Tid och plats: kl. 19:00-20:00, Teams
Anmälan: Senast 8 mars, klicka här

Smaka på skogsträdgården! Föreläsning med Hanna Jönsson

Vad är en skogsträdgård och varför är ett sådant odlingssystem så smart? Och hur smakar egentligen en vacker trädgård? Välkommen till en smakupplevelse och föreläsning med skogsträdgårdsdesignern och perenngrönsaksodlaren Hanna Jönsson. Gratis, men begränsat antal platser.

Datum: den 21 mars
Tid och plats: kl. 18:30, Eslövs stadsbibliotek
Anmälan via stadsbiblioteket@eslov.se eller 0413-62600.

Sökes: deltagare till studie om omställning

Funderar du på att göra förändringar i ditt vardagsliv för klimatets och ekonomins skull? Kanske har du redan påbörjat en omställning i mindre eller större skala, ensam eller tillsammans med andra? Jag söker dig som är intresserad av att dela med dig av dina tankar och erfarenheter kring omställning, i ett forskningsprojekt vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet. Klicka här för mer information.
Välkommen att höra av dig! Mikael Linnell (mikael.linnell@soc.lu.se)

Månadens bild

Tre ugglor sitter på en gren.

Månadens bild föreställer tre dunbollar (kattugglor) från Botaniska trädgården i Lund. Det är samma art som brukar få ungar i Karlslundsparken. Foto Johan Thelander.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.